logo
En Ru Uk
+380 (97) 703 05 77

Хірургічна підтяжка грудей – варто чи ні?

Хірургічна підтяжка грудей – це не панацея, і у більшості випадків вона просто не потрібна. У моїй практиці постійно доводиться «розвертати» пацієнтів і переконувати їх, що лягати під ніж у їх випадку не потрібно, достатньо консервативних методів. Хоча знаходяться недоброчесні лікарі, які у гонитві за грошима проводять абсолютно непотрібні пацієнту операції. Сьогодні я хочу розставити крапки над «і» і розповісти, у яких випадках роблять хірургічну підтяжку грудей, а в яких вона не потрібна.

У яких випадках роблять підтяжку грудей?

Підтяжка грудей – це процедура пластичної хірургії, яка полягає в знятті надлишкової шкіри з грудей та підтяганні залишкової тканини для отримання більш підтягнутої форми грудей. Підтяжка грудей може бути виконана з використанням імплантів або без них, залежно від потреби та бажаного результату пацієнта. Операція може займати кілька годин та проводиться під загальною анестезією.

А тепер перейдемо до ключового питання – в яких випадках вона необхідна, а в яких краще вдатись до інших методів.  Спочатку коротко розглянемо, коли звертаються до підтяжки грудей:

  • Бажання суттєво збільшити об’єм грудей, якого неможливо досягти стандартними процедурами збільшення та імплантами. Я не рекомендую такий шлях, оскільки від цього страждає форма, вона втрачає натуральний вигляд. Але попит на такі операції великий; 
  • Значна асиметрія сосків. Наприклад, якщо без імпланту ви помічаєте різницю в рівнях сосків, але вона є незначною або взагалі непомітною. Але якщо ви вирішите не підтягувати той сосок, який знаходиться нижче, або не знизити той, який знаходиться вище, то різниця із встановленням імпланту буде дуже помітною – вона може досягати 2 і більше сантиметрів. Оскільки в цьому випадку немає птозу, а просто різні рівні сосків, ніякий метод, крім підтяжки, не виправить цю асиметрію;
  • Незначний птоз, або псевдоптоз. Це коли помітно, що шкіра «втомлена» після грудного вигодовування або втрати ваги, але власне птозу немає. У такому випадку є два варіанти – одразу зробити підтяжку та отримати гарантований результат, або лише встановити імплант. Але у такому випадку потрібно розуміти, що у майбутньому підтяжка знадобиться і зробити її буде можливо. Я у такому випадку рекомендую одразу підтягнути шкіру, тобто вирішити проблему на ранніх етапах; 
  • Комплекс асиметрії та псевдоптозу. А такому випадку без підтяжки високого результату не досягти; 
  • Значний птоз. Виникає, коли шкіра птозована і залози тягнуть груди вниз. У такому випадку потрібна якірна підтяжка. Окремі хірурги пропонують інші шляхи – приміром, периареолярну підтяжку – але це сумнівний, а на мою думку абсолютно неприпустимий метод. 

Останній пункт потребує певних роз’яснень, тому пропоную зупинитись на ньому детальніше.

Якірна підтяжка при птозі

Навіть без медичної освіти зрозуміло, що при значному опущенні молочної залози необхідно виконувати якірну підтяжку. Часто люди запитують, чи можна просто поставити більший імплант, щоб розв'язувати проблему опущення залози? Це здається логічним на словах, але на практиці це не працює. Спробую пояснити на прикладі шара та повітряної кульки, де шар – це імплант, а повітряна кулька – втомлена шкіра від годування або схуднення. Якщо ми збільшимо шар, то кулька не натягується і не підіймається. Навіть якщо ми додаємо ще більше рідини, ефект буде нестійким, а груди стануть ще більше опущеними, з'явиться асиметрія і можливо даблбабл. У таких випадках необхідно виконувати підтяжку, щоб підняти опущену залозу та шкіру. Це звичайно більш складний процес, ніж просто встановлення більшого імпланту, але і результат інший – груди виглядають природними та підтягнутими. 

Периареолярна підтяжка: однозначно ні! 

Моя думка по цьому питанню однозначна – це найжахливіша методика, яку лише можна уявити. Мова не про незначне зменшення діаметра ареоли – це якраз цілком доцільна і визнана міжнародною спільнотою процедури. На відміну від периареолярної підтяжки, при якій прибирають зайву шкіру і підіймають рівень сосків. При цьому втрачається анатомічна форма, геометричність ліній і це виглядає абсолютно неприродно. Особисто я виступаю абсолютно проти такого операції і не раджу її робити усім жінкам.

Не забувайте, що результат підтяжки залежить не лише від майстерності хірурга під час операцій, а й від дотримання рекомендацій лікаря у реабілітаційний період. Після процедури пацієнт повинен дотримуватися певних інструкцій щодо догляду за раною та обмеження фізичної активності впродовж декількох тижнів.